top of page

Når konflikter står i vejen for læring.

Vi har i Link gennem 10 år arbejdet med konflikter i klasser i uddannelsessystemet og har set og oplevet, hvordan disse kan sætte nærmest uoverstigelige barrierer op for trivslen og læringen.

Konflikterne har set meget forskellige ud. Nogle har været meget tydelige og konkrete, mens andre igen har været mere subtile og diffuse. Det samme gør sig gældende for effekten af konflikterne. Nogle gange blev der meget stille i klasserne, andre gange uroligt. Nogle gange var tonen hård og spydig, andre gange forsigtig og afventende.

Konflikterne starter ikke altid med en bestemt hændelse eller en konkret årsag. Noget er ligesom bare gået galt eller skævt. Når det er sket, så kan der opstå en usikkerhed eller tvivl hos eleverne, som vokser og spreder sig. Og pludselig er der opstået grupperinger i klassen, og der er nogen, der ikke bliver inviteret med til festerne, og der er nogen, der ikke vil lave gruppearbejde med andre. Eleverne passer godt på og lukker sig om sin gruppering. Kontakten til de andre minimeres. Efterhånden bliver der stille i klassen i plenumdiskussionerne, få byder ind, ingen vil holde oplæg og sætningen: "Det ved jeg ikke" spreder sig. Det behøver som regel ikke at betyde, at eleverne pludselig ved mindre eller ikke har læst på dagens lektie. Det handler snarere om, at de er utrygge i deres læringsfællesskab. Hvad nu, hvis man siger noget forkert eller dumt?

Når ingen melder ind eller siger noget, så underbygges følelsen af utryghed, og eleverne hæger endnu mere om deres trygge små grupperinger.

Ingen siger noget, ingen lærer noget.

Når den så står der, den uoverstigelige barrierer af utryghed, så er en af de første og bedste veje til at nedbryde denne - at skabe kontakt og kendskab. I konfliktramte grupper så vælger vi mennesker ofte at trække os fra det, der gør det utrygt. Når vi trækker os fra det svære og de andre, så er der ikke længere kontakt og derfor heller ikke mulighed for kendskab. I stedet kan antagelserne og fordommene frit formere sig og vandre rundt. Og så tegnes grupperinger op, forskelle uddybes og grøfter graves. Når vi får kontakt og kendskab til hinanden, så findes lighederne, forståelsen fremmes og forskellighederne rummes.

Vi har arbejdet med klasser, hvor elever, der gennem laaaang tid har haft et minimum af kontakt med og kendskab til hinanden, pludselig finder stærke og nye fællesskaber via kontakt og kendskab. Men det kan være så svært at gøre det selv. Så det er godt at have undervisere og vejledere, der assisterer og hjælper på vej i dette arbejde - at skabe kontakt og kendskab.

Altsammen for at få adgang til god trivsel og læring.

Læs mere om vores arbejde på denne hjemmeside eller på www.link-kommunikation.dk


Udvalgte blogindlæg
Kom tilbage igen snart
Når indlæg er udgivet, kan du se dem her.
Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
Ingen tags endnu.
Følg os
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page