top of page

Konflikter - ikke her!!

Konflikter er et vilkår.

Konflikter vil altid være en del af menneskers samvær og samhandlen.

Det afgørende er, hvordan man anskuer det og dermed håndterer dem.

Hvis man ser konflikter som noget dårligt og ubehageligt, så vil man oftest forsøge at undertrykke og fjerne enhver form for mislyd ved at lade det være de involverede parters personlighed og egenskaber eller strukturelle faktorer, der er problemet.

”Det er så typisk hende, hun er da heller ikke nem at arbejde sammen med. Og med presset ovenfra og de nedskæringer, så er vi jo bundet på hænder og fødder.”

Hvis man derimod anskuer konflikter som et vilkår – besværligt og til tider ubehageligt, ja – men noget som kan gøre os klogere på os selv, hinanden og strukturer, så kan vi udvikle os. Det kræver, at man søger at skabe en kultur, hvor der er plads til konflikter og til åben kommunikation om det.

Hvilken konflikt?

Indimellem kan man stå i situationer, hvor medarbejdere ryger i konflikt og beder én om at håndtere det – gøre noget – hvilket kan være rigtig vanskeligt, hvis man ikke har redskaber til at håndtere konflikter uden at tage parti. Selv i de konflikter, der må løses med en opsigelse eller at den ene part søger væk, er det vigtigt, at konflikten har været håndteret ansvarligt og neutralt. Således at eftermælet vil være, at man forsøgte med ihærdighed og værdighed at nå til en løsning. Så alle har en oplevelse af at blive taget alvorligt.

Det er da ikke noget at blive sur over…

Der er utroligt mange forskellige typer af konflikter. Som leder er neutralitet afgørende, da vi mennesker oplever konflikter og verdenen meget forskelligt. Nogle mennesker kan gå i konflikt over noget, som for andre kan virke som en petitesse. Nogle har ingen problemer med at konfrontere andre højlydt og direkte, mens andre igen kan gå meget længe og ruge over noget, de aldrig får sagt direkte til rette vedkommende. Hvis man som leder erkender alles versioner og tilgange til konflikter som værende gyldige og behandler dem neutralt og ansvarligt, så er man aktivt i gang med at danne grundlag for en åben kultur på arbejdspladsen.

Fast om sagen og blød om relationen

Et grundlæggende greb for at kunne gøre det ovenstående er, at man som leder indtager en undersøgende position, hvor man stiller åbne spørgsmål og dermed bedre kan forstå og danne sig et billede af, hvad der er på spil for den enkelte. For at kunne stille gode spørgsmål, skal man også være i stand til at lytte til den information, der bliver tildelt én. På et felt som konflikt er det vigtigt hele tiden at forholde sig undersøgende til alt hvad man ser, hører og oplever, det gælder både de ord, der udtales og indimellem også dem, der ikke udtales. Vær fast om sagen og blød om relationen. Hold hele tiden fast i hvad det hele drejer sig om, og undersøg og mød de implicerede parters behov.

God arbejdslyst!

Tegning af Lais Christensen


Udvalgte blogindlæg
Kom tilbage igen snart
Når indlæg er udgivet, kan du se dem her.
Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
Ingen tags endnu.
Følg os
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page