top of page

At finde fælles grund...

I konflikter kan de involverede parter stå meget langt fra hinanden, og det kan nærmest synes, som om de befinder sig i to vidt forskellige verdner eller endda solsystemer. Som udenforstående kan man til tider tænke og måske endda sige: "Come on, det er da lige til, I har jo bare misforstået hinanden, det var da helt sikkert ikke ondt ment og kan I ikke bare komme videre?"

Men når man som part står midt i en konflikt, kan den anden og dennes virkelighed forekomme helt vanvittig og forkert. Og så kan velmenende udenforstående mene, at man må kunne finde en mindelig løsning, nok så meget.

Konflikter rammer os på vores følelser og relationer, hvilket vi helt naturligt vil forsvare. Derfor kan vi kravle op på toppen af et bjerg og stå der og kigge over på vores modparts bjerg, som både synes meget langt væk, tåget og utrolig grimt. Så står vi der og råber (meget) højt til den anden, fordi det er så langt væk fra vores eget bjerg, som på alle måder er bedre at stå og råbe på.

Og alle de ting, vi råber og gør, føles helt rigtige og meget fornuftige, for det er jo den andens skyld, at det er sådan. Så når vi klipper grenene af naboens træ, ærmerne af eksmandens skjorter og billederne af veninden i stykker, så giver det mening - for os selv.

I konfliktarbejde er en af vejene til finde en tilfredsstillende løsning for parterne at lokalisere den fælles grund, der er for de involverede. Hvis man som part i en konflikt kan få øje på det der faktisk forbinder os, så kan det være meget nemmere at kravle ned af bjerget igen og møde den anden.

Ofte glemmer vi i vores bjergbestigning, at vi har en fælles grund eller drøm. Det kan være de børn, vi fik sammen, det venskab, vi sætter så stor pris på, de ting på arbejdet, som vi så gerne vil gøre godt. Det kan være så utrolig svært at se den der fælles grund, for der står så meget foran, som forstyrrer og mudrer billedet.

Så når man finder den fælles grund (som kan være meget enkel og banal), så kan det være nemmere at se klart og begynde at forstå den andens virkelighed.

Tak til Drengene fra Angora for denne enkle demonstration af konfliktarbejde og fælles buffet...grund. ;-) Videoerne er hentet fra www.youtube.com


Udvalgte blogindlæg
Kom tilbage igen snart
Når indlæg er udgivet, kan du se dem her.
Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
Ingen tags endnu.
Følg os
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page